Ciasto a'la raffaello
Pierwszy przepis.
I chyba najprostszy. ;)
Ciasto a'la raffaello z kaszy jaglanej.
Składniki:
- kasza jaglana (pół szklanki)
- mleko roślinne (półtorej szklanki)
- wiórki kokosowe (szklanka) i trochę do posypania
- cukier trzcinowy waniliowy (jedno opakowanie)
- opcjonalnie syrop z agawy lub miód
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukujemy ciepłą i zimną wodą. Wsypujemy ją do garnka i wlewamy mleko oraz wsypujemy cukier waniliowy. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Następnie przykrywamy pokrywką na około 10 minut. Odkrywamy i czekamy aż kasza trochę wystygnie. Następnie blenderem ręcznym blendujemy kaszę na gładki krem. Do masy dodajemy wiórki kokosowe i jeśli chcemy to jeszcze jakieś słodzidło. Wykładamy masę do jakiejś miski lub foremki i ugniatamy tak aby powierzchnia była w miarę równa, posypujemy wierzch wiórkami. Wkładamy ciasto do lodówki na około 2 godziny (najlepiej na całą noc). Smacznego :)
I chyba najprostszy. ;)
Ciasto a'la raffaello z kaszy jaglanej.
Składniki:
- kasza jaglana (pół szklanki)
- mleko roślinne (półtorej szklanki)
- wiórki kokosowe (szklanka) i trochę do posypania
- cukier trzcinowy waniliowy (jedno opakowanie)
- opcjonalnie syrop z agawy lub miód
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukujemy ciepłą i zimną wodą. Wsypujemy ją do garnka i wlewamy mleko oraz wsypujemy cukier waniliowy. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Następnie przykrywamy pokrywką na około 10 minut. Odkrywamy i czekamy aż kasza trochę wystygnie. Następnie blenderem ręcznym blendujemy kaszę na gładki krem. Do masy dodajemy wiórki kokosowe i jeśli chcemy to jeszcze jakieś słodzidło. Wykładamy masę do jakiejś miski lub foremki i ugniatamy tak aby powierzchnia była w miarę równa, posypujemy wierzch wiórkami. Wkładamy ciasto do lodówki na około 2 godziny (najlepiej na całą noc). Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz