Czekoladowe ciasto z truskawkami

Przepis na proste, wegańskie ciacho! Jeśli lubicie czekoladę to ten przepis jest właśnie dla was. ;) Inspirowałam się przepisem na tort z Kuchni Lidla -> https://kuchnialidla.pl/czekoladowy-tort-weganski-z-domowa-nutella


Składniki:
ciasto:
- mąka pszenna 200 g
- kakao - 4 łyżki
- cukier trzcinowy 100 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- szczypta soli
- mleko ryżowe - 150 ml
- ciepła woda - 60 ml
- olej rzepakowy - 60 ml
- mielone siemię lniane 7 g
- 1 łyżka soku z cytryny
wegańska nutella:
- mieszanka różnych orzechów 150 g
- daktyle 100 g
- mleko roślinne 80 ml
- kakao 25 g
dodatkowo:
- truskawki bądź inne owoce

W dużej misce mieszamy siemię lnianie z 45 ml wody i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy. W drugiej dużej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki. Do siemienia lnianego dodajemy pozostałą część mokrych składników i mieszamy dokładnie trzepaczką. Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę mleka lub wody. Przelewamy ciasto do formy (okrągłej bądź kwadratowej) i pieczemy około pół godziny w 180 stopniach. Żeby zrobić nutellę daktyle namaczamy w ciepłej wodzie przez około 10 minut, następnie odcedzamy. Do misy blendera dodajemy daktyle, orzechy, mleko i kakao. Całość miksujemy do pożądanej konsystencji. Wystudzone ciasto smarujemy nutellą i dekorujemy truskawkami. Gotowe :)


Komentarze

Popularne posty